Zo kies je de juiste coach voor jou

Ben je na het lezen van deze blog overtuigd van de voordelen van een coach en klaar om samen te gaan werken met een coach? 

Yes, geweldig! In deze blog geef ik je graag tips voor het vinden van de juiste coach voor jou!

Wat maakt van iemand een goede coach?

 

Over wat iemand een goede coach maakt zijn de meningen verdeeld. Zo vinden sommige mensen dat een opleiding op universitair niveau en coaching keurmerk een must is, terwijl anderen dit totale onzin vinden.

Waar echter wel iedereen het over eens is, is dat een klik hebben met je coach onmisbaar is. En er moet uiteraard ook vertrouwen zijn. Stel jezelf de vraag:

Vertrouw jij erop dat deze coach je gaat kunnen helpen? Is het antwoord zonder twijfel JA, dan zit je goed.

Hieronder vind je mijn beste tips voor het kiezen van de juiste coach voor jou:

1. Vraag een persoonlijk gesprek aan

De meeste coaches bieden een gratis kennismakingsgesprek aan om te kijken of er een klik is.

Dit is niet alleen belangrijk voor jou, maar ook voor de coach. Wanneer er geen klik is zal de samenwerking namelijk voor jullie beiden niet fijn zijn en niet de gewenste resultaten opleveren.

2. Het gaat om de juiste vragen

Let erop of de coach jou vragen stelt of vooral zelf aan het woord is. Een goede coach stelt namelijk, zeker in het kennismakingsgesprek, vooral veel vragen. Jijzelf kunt natuurlijk ook gerichte vragen stellen. Stel bijvoorbeeld zeker de vraag wat hun coaching programma uniek maakt en hoe zij te werk gaat en voel aan of deze aanpak bij jou past.

3. Ga voor iemand die gespecialiseerd is

Vraag jezelf gericht af waarbij je hulp bij nodig hebt. ‘Gelukkig zijn’ of ‘marketing’ is bijvoorbeeld nogal breed.

Uit ervaring weet ik dat je resultaten veel beter zullen zijn als je meer in detail treedt en daardoor ook gerichter kunt zoeken naar een coach.

In het voorbeeld van ‘gelukkig zijn’ zou je jezelf dus af moeten vragen wat er op dit moment vooral voor zorgt dat je ongelukkig bent. Is het je baan? Of is het vooral het gebrek aan zelfliefde en zelfvertrouwen?

Wanneer je vooral ongelukkig bent door de carriere, kun je een loopbaancoach inschakelen en in het tweede geval moet je natuurlijk bij mij zijn! : -)

Met als unieke extra dat ik enkel vrouwen coach en specifiek werk op mindset in combinatie met lichaamsliefde, sensualiteit en zelfzorg.

Wanneer je ineens de coach kiest met de juiste specialisatie voorkom je dat je door een coach wordt doorgestuurd of dat je niet tot in detail geholpen kunt worden door diegene. Mocht je zelf totaal nog niet weten wat het ‘achterliggende probleem’ is, dan kun je natuurlijk wel starten bij een algemene life- of marketingcoach.

4. Vraag om reviews

Wanneer ik zelf op zoek ga naar een coach (zo heb ik onder andere een money mindset coach en marketing coach gehad) ga ik naast de persoonlijke klik vooral af op reviews van hun vorige klanten. Kijk niet alleen naar wat de reviews zeggen en of die resultaten aansluiten bij jou doelen, maar kijk ook hoeveel het er zijn.

Naast reviews kun je ook vragen of de coach een titel of keurmerk heeft. Persoonlijk weegt dit voor mij echter niet mee in de keuze voor een coach. Reviews en een gedegen praktijkervaring zeggen mij veel meer.

Mocht jij een keurmerk wel erg belangrijk vinden, let er dan op dat het keurmerk van een belangrijke, gecertificeerde opleiding is. Binnen Nederland is dat NOBCO voor coaches, NOLOC / CMI voor loopbaancoaches. Internationaal is ICF de toonaangevende beroepsorganisatie. Er zijn inmiddels namelijk zeer veel beroepsorganisaties die een coaching keurmerk aanbieden, die zeker niet allemaal de kwaliteit hoog in het vaandel dragen.

5. Controleer de ervaring

Zoals ik bij het vorige punt al kort aankaartte vind ik vooral de ervaring van de coach erg belangrijk. Kennis is namelijk niet veel waard zonder praktijkervaring. Vraag naast reviews dus ook zeker hoeveel mensen diegene al heeft gecoacht en hoeveel jaren ervaring hij of zij heeft.

Persoonlijk vind ik het ook belangrijk dat men fulltime coach is en dat men het niet als bijberoep doet.

Vraag jezelf af: vind jij het ok dat diegene die jou gaat helpen bij het realiseren van je droomdoelen, zelf niet het lef heeft om fulltime voor haar droom te gaan?

6. Pas op voor schijnvertoningen

Your coach should not just talk the talk but also walk the walk!

Wanneer ik op zoek ben naar een nieuwe coach ga ik onderzoeken of het geen schijnvertoning is. Een keurmerk, chique website en en zelfs reviews zijn geweldig, maar het leven van de coach zelf spreekt pas écht boekdelen. Als je de coach niet (via via) persoonlijk kent, check dan bijvoorbeeld Instagram (stories) voor een beeld van hoe het er bij iemand aan toegaat achter de schermen en google diegene.

Zo kwam ik er eens achter dat de ‘sales goeroe’ die een kennis wou huren als coach, zelf al drie faillisementen achter de rug had… (ik zou trouwens al gillend wegrennen als iemand zichzelf goeroe noemt)

Ik hoop dat bovenstaande tips je op weg helpen en ga verder vooral af op je buikgevoel, dan zit je altijd goed.

 

Liefs, Eliza Kama

P.s Ik heb momenteel nog enkele plaatsen vrij voor privélessen

Mocht je mij dus als coach willen dan is nu het moment 🙂

Aanbevolen artikelen

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sensual empowerment coach